Arhavi Özel İdare Müdürlüğü

28.06.2019

 İlçe Özel İdare Müdürlüğünün Görevleri

           1- Özel kanunları gereğince ilçe özel idaresine ait mahkeme kararları, icra takipleri vergi, resim ve harçların tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak.                                                        2- Köy ve mahalle  Muhtarının maaş ödemeleri yapmak.

3- Müdürlüğümüze ait telefon, Adsl, kırtasiye, posta, temizlik, demirbaş ve makine teçhizat  bakım ve onarım giderlerinin ödenmesi.

4- Kaymakamlık Lojmanın Bakım-Onarım, demirbaş, telefon, Adsl, elektrik, su-yakacak giderleri faturalarının ödenmesi.

5- İlçemiz Şantiyenin elektrik, su, telefon, tüp ve temizlik v.s. giderleri.

6- Temel Eğitim okulları ve Anaokullarının ödemeleri (Yakacak, Demirbaş ve tüketim malzemesi alımı , bakım-onarım,elektrik ve telefon ödemeleri v.s gibi.)

           7- Geçici görev Yolluk giderleri.

           8- İlçe İlköğretim okullarının telefon ve adsl öedemesi.

            9- Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında ilçemiz Özel İdare Müdürlüğüne tahsis edilen iş kur personellerinin maaşlarının ödemesi.        

            10- Kaymakam Lojmanından alınan aylık kira,

           11-  Balık çiftliği işletmeciliği yapan ve dere suyu kullanan balıkçılardan alınan kiralar ve gecikme cezaları.

12- İlköğretim okulu kantinleri arz bedelleri

13- 4207  sayılı  Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve Kontrolü hakkında kanun

gereği satış belgesi olmadan tütün ürünleri satışı yapanların tespit edilmesi sonucunda belgesiz satış yapanlara kesilen idari para cezaları.

 14- 5177 sayılı Kanun ile Değişik 3213 sayılı Maden Kanunu hükümleri gereğince

yayınlanan, Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği ile I(a) Grubu Madenleri ile ilgili uygulama yönetmeliğine göre ruhsat alınmadan veya ruhsat hükümlerine uyulmadan yapılacak her türlü maden üretim ve sevkiyatının denetimlerinde kesilen idari para cezaları. 

            15-İşçilere ve memurlara verilen yemek yardımından kesilen yemek muafiyeti gelirleri.

          16- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin Yönetmeliğin 39. maddesinin (2). Fıkrasında ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 6. maddesinin (d) bendinde belirtilen hususlara verilen idari para cezaları.

            17- Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında ilçemiz Özel İdare Müdürlüğüne tahsis edilen İşkur personelin maaşları için gönderilen ödenek.

        

YAPILAN DİĞER İŞLER:

 1- Kurumlarla yapılan yazışmalarda “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapıldığı.

 2- Dosyalama siteminin Standart Dosya Planı üzerinden yapılmakta.

 3- Taşınır Mal Yönetmeliğine göre yılsonu sayım ve dökümün cetvelleri hazırlanmakta, müdürlükçe alınan çeşitli yollarla intikal eden demirbaş malzemelerin, tüketim maddelerinin Taşınır Mal Yönetmeliğine göre kayıtları yapılmakta.

4- Her yıl Arşiv memuru görevlendirmesi, arşiv denetleme ve faaliyet raporları  hazırlanmaktadır.

5- Mücavir alan dışından kalan, Sıhhî ile  umuma açık istirahat ve eğlence yerleri ruhsat iş ve işlemlerinin; 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre yürütülmesini sağlamak.

 6- Mücavir alan dışında kalan, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler piyasasında mal veya hizmet üreten, pazarlayan, satan gerçek ve tüzel kişiler ürünler ve ilgili faaliyetlere ilişkin olarak müdürlüğümüzce inceleme ve denetimlerin yapılması  ve ilgili mevzuatta belirtilen düzenlemelerin eksikliği halinde ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem yapılması.

 7- Kadastro çalışmalarına itirazda bulunan vatandaşların dava açtıkları kadastro mahkemesinde kullanmak üzere Müdürlüğümüzde mevcut 1937 yılına ait Arazi Tahrir cetvelleri defterlerinden arazi kaydı çıkarmak.

 8- Köy muhtarlarının yeni yol talep dilekçelerini üst yazıyla Valilik Makamına göndermek.

 9- Vatandaşların talepleri inceleyerek gerekli işlemleri yapmak.

 10-İlçemiz şantiyesindeki iş makinelerinin köylere sevk işlemlerini yapmak ve iş makinelerinin çalışmalarını denetlemek.

 11-Muhtar maaşlarından İcra kesintileri yapılarak ilgili kurumlara aktarılması.

 12-Personelin özlük işlerinin takibinin yapılması. (İzinler, sicil, mal beyanı, hastalık izinleri gibi.)

 13-Ödenek talep ve bütçe harcama izlemelerinin takibi.

 14-İstatistiklerin takibi.(Aylık-iki-üç ve altı aylık gibi)

 

 
Hükümet Konağı Atatürk Bulvarı No.35 Arhavi / Artvin / Türkiye
0(466) 312 29 45